Onze specialty koffies

Specialty koffies

Thans rooster ik de onderstaande specialty koffies


 

Ethiopië Sidamo Bensa


De plantages van de  ca. 700 kleinschalige  koffieboerderijen liggen in het zuiden van Ethiopië in de omgeving van Shantawene op een hoogte van 1900 tot 2300 meter. De grond is vruchtbaar  en met een regenval van 1200 a 2000 mm per jaar ideaal voor het verbouwen van koffie. Op deze hoogte is de temperatuur lager wat betekent dat de koffie langzamer rijpt en zodoende zoetere en zuurdere smaken ontwikkelt.


Hoogte:                 1900-2300 meter

Boerderij:              Diversen ( Single Origin)

Proces:                   ongewassen

Koffiesoort:          Heirloom, Typica

Smaaktonen:        Zwarte bessen, citrus en chocolade

Cupping score:    84-85

Roast level:          licht
Ethiopië Yirgacheffe Gedeo Koke

 

De Gedeo-zone in het zuidwesten van Ethiopië is het thuisland van de Gedeo-bevolking. Deze zone ligt ongeveer 369 kilometer van Addis Abeba op stoffige en vaak moeilijke wegen en beslaat een smalle strook van de Ethiopische hooglanden op de oostelijke helling en omvat de stad Yirgacheffe zelf.

De 96 boerderijen leveren hun koffiebessen aan “Koke wasstation” die veel ervaring  heeft met de productie van ongewassen koffiebonen.

De koffiebonen worden  gedurende 21 dagen in de bes gedroogd op de meer dan 100 verhoogde bedden van het wasstation voordat ze een maand rusten in een goed geventileerde opslagplaats.


Hoogte:                 1800 meter

Boerderij:              Diversen ( Single Origin)

Proces:                   ongewassen

Koffiesoort:         Heirloom,  Kurume, Dega, Wolisho

Smaaktonen:      Earl Grey thee, citrus en ananas

Cupping score:   87

Roast level:         licht                                                                 

Indonesia Java Kayumas 

                                                                                                                                            

Indonesië Java Kayumas Estate is een van de vijf belangrijkste landgoederen op Java - het op drie na grootste eiland van Indonesië en de thuisbasis van meer dan de helft van de Indonesische bevolking.

De Kayumas plantage  bevindt zich op in Oost-Jave op het Ijen Plateau en heeft een lange, rijke geschiedenis in het produceren van enkele van de beste koffie in Indonesië. Het beslaat 725 hectare en levert ongeveer 350 ton koffie van hoge kwaliteit per jaar op. De koffiebes wordt met de hand geplukt.

 

Java Kayumas is volledig gewassen en geeft een milde tot medium body en een kruidig karakter.

                                                                                                                                     

Hoogte:                 900-1500 meter

Boerderij:              Kayumas ( Single Estate)

Proces:                  gewassen

Koffiesoort:          S795

Smaaktonen:       Grapefruit, caramel en geroosterde noten

Cupping score:    85

Roast level:          mediumRwanda Misozi Rushashi


AbakundakawaRushashi Coffee Wasstation (CWS) is de grootste van twee wasstations die eigendom zijn van de koffieproducentencoöperatie Abakundakawa, Het is gelegen in de weelderige en groene district Gakenke en ligt  op grote hoogte - waardoor het ideaal is voor koffieproductie van hoge kwaliteit. Rushashi koffiewasstation is met een water- en energiebesparende drievoudige fermentatiemethode, geavanceerde recyclingmethoden voor pulp echt vooruitstrevend.

Het is geen toeval dat men enkele van de meest gewilde koffiesoorten van Rwanda produceert.


Abakundakawa is ook een goed voorbeeld van hoe de Rwandese plattelandssamenleving erin slaagt om op een hoopvolle en inspirerende manier om te gaan met de verschrikkingen van het verleden. Tijdens de genocide verloren veel Rwandese vrouwen hun echtgenoten en werden ze gedwongen om niet alleen voor hun eigen maar ook voor veel weeskinderen te zorgen. Deze vrouwen begonnen zich te organiseren in speciale vrouwenemancipatie-organisaties, maar hebben de afgelopen jaren ook geleerd dat het label “geproduceerd door vrouwen” een verkoopbare waarde heeft, en verkopen hun koffie nu apart tegen een meerprijs. Dit heeft op zijn beurt geleid tot een discussie onder traditionele huishoudens (met echtgenoten) over het bezit van de koffiebomen. In Rwandese gezinnen met kleine boeren zijn de koffiebomen in handen van mannen - maar als vrouwen een premie krijgen voor hun producten, kan iedereen er financieel baat bij hebben om een ​​deel van dit eigendom over te dragen aan de vrouwen in de huishoudens. Deze ontwikkeling helpt langzaam maar zeker de emancipatie van Rwandese vrouwen en de positie in de samenleving op gang te brengen. Abakundakawa onderscheidt zich door twee zeer succesvolle vrouwen empowerment organisaties te steunen: Duhingekawa en Abanyameraka.Hoogte:                 1700-2000 meter

Boerderij:              Diversen ( Single Origin)

Proces:                  Gewassen

Koffiesoort:         Bourbon ,French Mission, Jackson, Mbirizi, Pop 3303/21

Smaaktonen:       Vanille, melkchocolade, nectarine en zwarte thee

 Cupping score:    85

Roast level:          Licht
Finca Churupampa - Peru


Finca Churupampa ligt in de regio Chirinos, San Ignacio in Noord-Peru. Begonnen in 2011 als een familiebedrijf, is het sindsdien uitgegroeid tot honderden producerende leden. Het doel van de familie is om boeren te laten zien dat het verbouwen van koffie lucratief kan zijn en een comfortabele levensstandaard kan bieden. Ze houden regelmatig workshops op hun modelboerderij om de leden van Finca de beste landbouwpraktijken bij te brengen, zoals het opzetten van organische composteersystemen om de noodzaak om meststoffen te kopen overbodig te maken. Ze leren leden ook hoe ze hun eigen koffie kunnen zetten, zodat ze zich bewust zijn van de waarde van hun oogst en hoe deze best practices de bekerscore en prijs kunnen verbeteren.


Hoogte:                1600-1900 meter     

Boerderij:             ca. 170 boerderijen (single origin)

Proces:                  Gewassen

Koffiesoort:         Caturra, Pache, Typica

Smaaktonen:       chocolade, pecannoten en tropisch fruit 

Cupping score:    83-84

Roast level:          Medium